Kozlici

Zaželjeli smo se kulture i umjetnosti

U ožujku 2021. godine, nakon godinu dana pauze, ponovno je pokrenut program Ruksak (pun) kulture koji je zbog pandemije bio obustavljen. Provedba programa počela je u Lječilištu Topusko, ali i u drugim krajevima Hrvatske. U Topuskom, točnije u Lječilištu Topusko, organiziran je poseban dodatni program za djecu osnovnih škola iz Sisačko-moslavačke županije. U programu Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi za djecu i mlade iz potresom pogođenih područja Banovine sudjelovati će ukupno 3174 učenika iz 24 osnovne škole. Održat će se više od 100 radionica, 30 kazališnih i 10 plesnih predstava, 10 glazbenih koncerata i 10 filmskih projekcija.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek posjetila je početkom provedbe programa Topusko i tom prilikom istaknula važnost poticanja kreativnost djece i mladih na području pogođenom potresom te je izrazila nadu da će im programi na neki način otvoriti srca i razmišljanja prema umjetnost. „Ovako ćemo im barem na jedan dan omogućiti da pobjegnu od svakodnevice i to u umjetnost“, rekla je ministrica. Dodala je kako će se s ovim programom djeca i mladi upoznati s različitim vidovima umjetnosti, a omogućeno im je da se i sama uključe u umjetničko stvaranje.

Ruksak (pun) kulture već 8 godina djeci koja žive u manjim sredinama omogućuje pristup kulturnim i umjetničkim sadržajima. Od  2013. do 2020. godine u programu je sudjelovalo gotovo 35.000 djece i mladih, a umjetničko-edukativne programe Ruksak je donio u više od 250 gradova i općina koji pripadaju tzv. potpomognutim područjima, s niskim indeksom razvijenosti. Profesionalni umjetnici i stručnjaci, studenti umjetničkih akademija uz mentorstvo profesora, djecu vode kroz radionice, prezentacije i ostale programe kazališne, filmske, glazbene, plesne i vizualne umjetnosti, književnosti i baštine.

Udruga Kozlići, u sklopu programa Ruksak (pun) kulture, već tri godine provodi radionicu „Malo papirnato kazalište iliti kamišibaj“ u sklopu koje djeca slušaju kamišibaj priče, ali na kraju i sama izrađuju svoju prvu kamišibaj predstavu. Kozlići su s programom nastupali i u Topuskom, ali i na Korčuli i Krku, u Virovitici, Gradacu, u Ivancu, na Lošinju i drugdje. Ministarstvo kulture organiziralo je, 2019. godine, i Ruksak izvan granica Hrvatske te su Kozlići nastupali i u Subotici.

„Mi već godinu dana nismo imali nikakav dodatni program u vrtiću i puno nam znači sudjelovati u ovako zanimljivom programu. Zaželjeli smo se kulture i umjetnosti“ izjavili su odgajatelji Dječjeg vrtića Korčula kojeg su Kozlići posjetili u lipnju 2021. godine. Bila je to posljednja radionica Kozliće programa Ruksak (pun) kulture u školskoj godini 2020./2021.