Kozlici

SVIM TRO-, PETO- I SEDMO-GODIŠNJACIMA ŽELIMO SRETAN NJIHOV DAN!

Na dan 15. studenog u cijelom se Japanu obilježava Šiči-Go-San (sedam-pet-tri). To je, ukratko, Dan trogodišnjaka, petogodišnjaka i sedmogodišnjaka. Na taj se dan obilježava rast i zdravlje djece od sedam, pet i tri godine. Neparni brojevi smatraju se sretnima u istočnoazijskoj kulturi, a uz to njihov zbroj daje 15. U povijesti su upravo ti neparni rođendani bili miljokazi jer je značilo da su djeca preživjela teške godine.

Danas se mali slavljenici oblače u tradicionalnu odjeću, često i po prvi put u životu, radi posjete hramovima te nezaobilaznog fotografiranja i stvaranja trajnih sjećanja. Svečana tradicionalna odjeća u japanu jest kimono, a dječake se može vidjeti i u hakama hlačama. Slavljenici na poklon dobivaju čitose ame. To su posebni slatkiši crveno bijele boje u obliku štapića koje se stavlja u papire ukrašene ždralom koji simbolizira dugovječnost.

Projekt Znakovni kamišibaj (UP.02.1.1.14.0022) je financiran od strane Europske unije, iz Europskog socijalnog fonda u 100% intenzitetu.

Za više o EU fondovima posjetite:

www.esf.hr

www.strukturnifondovi.hr

Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Udruge za promicanje kulture – Kozlići.