Kozlici

Zanimljivosti o znakovnom jeziku koje niste znali….

Znakovni jezik je JEZIK

Znakovni jezik nije sricanje riječi ručnim abecedama. To je jezik s posebnim (vlastitim) gramatičkim pravilima i uči se kao svaki drugi strani jezik. Ali, lakše ga je naučiti zbog simboličnosti znaka i riječi.

Znakovni jezik nije univerzalni jezik

U svijetu postoji oko 130 različitih znakovnih jezika. Svaka država ima svoj znakovni jezik. Npr., američki znakovni i britanski znakovni uopće nisu slični.

Postoji Međunarodni znakov(n)i – sustav dogovorenih znakova preuzetih iz različitih znakovnih jezika. Koristi se za sporazumijevanje na predavanjima, seminarima, konferencijama na kojima se prisutne gluhe osobe iz različitih dijelova svijeta.

Hrvatski znakovni jezik priznati jezik u RH

Hrvatski sabor 2015. godine priznao je znakovni jezik kao jezik na kojem gluhe, nagluhe i gluhoslijepe osobe imaju pravo obrazovanja, informiranja i sudjelovanja u društvenim i kulturnim aktivnostima zajednice

Sve gluhe osobe znaju znakovni jezik

To nije točno. Populacija osoba oštećena sluha vrlo je heterogena i postoje gluhe osobe, čak i one koje su gluhe od samog rođenja, koje preferiraju komunikaciju s okolinom govorom i očitavanjem s usana.

Gluhe osobe dobro očitavaju s usana i mogu sve očitati

Niti to nije točno. Čitanje s usana je vještina koja se uči i usavršava s godinama (isto kao i vožnja automobila). Svega 30% glasova, odnosno onoga što izgovorimo, dobro je vidljivo na usnama, a i oni glasovi koji su vidljivi često se zamjenjuju unutar svoje skupine po mjestu tvorbe (npr.b-m-p). Kada tome pridodamo i okolinske faktore komunikacije (udaljenost sugovornika, osvijetljenost lica, kut gledanja lica…) vidjet ćemo da očitavanje i nije tako jednostavno kako se na prvu čini.

Slušno pomagalo pretvara gluhu osobu u čujuću

To je potpuno krivo mišljenje. Slušno pomagalo ne ispravlja sluh, kao što recimo, naočale ispravljaju vid. Slušno pomagalo pomaže u razabiranju zvukova (može se raznaznati muški glas od ženskog, lavež pasa, truba automobila i sl), ali postoji niz faktora kako će  i da li će uopće osoba oštećena sluha moći prilagoditi svoje slušanje uz pomoć pomagala.

Zašto je fora naučiti znakovni jezik

  • To je jedini trodimenzionalni jezik
  • Možete komunicirati u buci; na većoj udaljenosti; kroz zatvoren prozor; pod vodom…
  • Jedan je od najlakših jezika za učenje
  • Zamislite punu učionicu ili ured – umjesto da se pokušavate dovikivati ili reći nešto osobi pokraj sebe, bez ometanja drugih – znakovni jezik je idealno rješenje!
  • Znak je solidarnosti prema sugrađanima, pripadnicima jezične manjine

Projekt Znakovni kamišibaj (UP.02.1.1.14.0022) je financiran od strane Eurospke unije, iz Europskog socijalnog fonda u 100% intenzitetu.

Za više o EU fondovima posjetite:

www.esf.hr

www.strukturnifondovi.hr

Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Udruge za promicanje kulture – Kozlići.